Avoin suhde

Mitä avoin suhde tarkoittaa?

Avoin suhde voi tarkoittaa eri asioita. Kyse on kuitenkin aina kahdenkeskisestä sopimuksesta. Avoin parisuhde voi tarkoittaa, että kumppaneilla saa olla flirttiä, suutelua ja/tai seksiä muiden kuin oman kumppanin kanssa. Sopimus voi olla sellainen, että yhdyntää ei ole muiden kuin oman kumppanin kanssa tai vaikka, että kaikki käy. Tämä artikkeli käsittelee sellaisia avoimia suhteita, joissa on seksiä muiden kuin oman kumppanin kanssa.

Sisältö

Miten avoin parisuhde voi toimia?

Avoimen suhteen toimivuus perustuu muutamaan asiaan: ensinnäkin parisuhteen luottamukseen ja kommunikaatioon. Vain kypsä, hyvällä pohjalla oleva parisuhde voi toimia avoimena. Usein, vaikka kiinnostusta avoimeen suhteeseen olisi, se ei ole hyvä idea, koska valitettavasti moni parisuhde ei ole riittävän hyvällä pohjalla tähän. Tämä ei tarkoita, että jokaisen hyvän parisuhteen pitäisi olla avoin! Ei todellakaan pidä. Ihmisillä on erilaisia syitä tarvita tai haluta yksiavioisuutta. Ydin on siinä, että mikäli avoin suhde on toiveissa, parisuhteen täytyy olla riittävällä tasolla. Olisi kivaa voida sanoa, että koska avoin suhde on mahtavaa, antaa mennä vaan. Mutta muutama varoituksen sana on paikallaan.

Kommunikaatio on ensisijaisen tärkeää ja liittyy luottamukseen. Kommunikaatio tarkoittaa, että voitte jakaa ajatuksenne ja tunteenne. Toisen täytyy voida luottaa siihen, että kerron miltä minusta tuntuu ja mitkä ovat toiveeni. Samoin minun täytyy voida luottaa siihen, että kumppanini kertoo omista toiveistaan ja tarpeistaan.

Oletukset ja arvailut toisen sielunelämästä tai tekemisistä ovat yleisiä parisuhteissa, eivätkä ne sovi avoimen suhteen pohjaksi. Parisuhteen täytyy olla hyvällä pohjalla ennen avoimeen suhteeseen ryhtymistä.

Rehellisyys on myös avainasemassa. Kun tehdään sopimusta yhteisestä elämästä, kuinka tärkeää onkaan olla rehellinen! Ei miellyttää toista tai tehdä pahalta tuntuvia kompromisseja, vaan tuntea omat rajansa. Ja kun on sovittu jotakin, se pitää. Jos sopimusta rikotaan, siitä on oltava rehellinen saman tien. Avoimen suhteen säännöt on, vaikka se tylsältä kuulostaakin, käytävä läpi yksityiskohtaisesti ja monelta kantilta. Sen ei tarvitse olla mitenkään vaikeaa tai vakavaa, mutta se on todella tärkeää.

Toimiessaan avoin parisuhde on todella nautinnollinen ja ihana tapa elää. Ennen siihen ryhtymistä on kuitenkin mietittävä tietyt asiat läpi. Kun asioista on sovittu ja parisuhde on hyvällä pohjalla, sanon, että antakaa palaa! Avoimessa suhteessa on paljon hienoa ja se voi lähentää jo entisestään läheistä parisuhdetta.

Mitä hyvää avoimessa suhteessa on?

Avoin suhde antaa tilaa yksilölliselle itseilmaisulle. Joitakin asioita ei voi tehdä oman kumppanin kanssa. Tämä voi johtua mieltymyseroista tai vaikkapa anatomiasta. Joskus olosuhteet vaikeuttavat seksuaalisten halujen ja tarpeiden toteuttamista. Esimerkiksi pikkulapsiperheessä voi olla todella vaikeaa löytää tilaisuuksia seksille, ainakaan pitkäkestoiselle tai mahdollisesti kovaääniselle seksille.

Joitain fantasioita voi toteuttaa muiden kanssa, jos oman kumppanin kanssa siihen ei ole mahdollisuutta. Voi myös olla tilanne, jossa halutaan seksiä toisenkin sukupuolen kanssa ja silloin avoin suhde mahdollistaa tämän.

Oma parisuhteeni on avoin. Nautimme paljon seksistä toistemme kanssa, mutta on asioita, joita emme voi kahdestaan tehdä. Pystymme toteuttamaan tahoillamme erilaisia juttuja kolmansien osapuolien kanssa. Se on meille molemmille nautinnollista emmekä ole mustasukkaisia. On hienoa, että kumppani saa nauttia ja toteuttaa itseään seksuaalisesti. Samasta nautin itsekin!

Jotkin syyt, miksi jotain ei voida toteuttaa parisuhteessamme, ovat anatomisia, jotkut syyt liittyvät tämänhetkisiin olosuhteisiin. Jotkut syyt taas ovat mieltymyskysymyksiä. Emme kumpikaan koe olevamme riittämättömiä omalle kumppanille.

Meidän elämäämme sopii hyvin luontevasti se, että jos tilaisuus tulee ja halua on, miksei voisi olla jonkun muun kanssa? Meidän suhteemme on kuitenkin erilainen ja syvempi eikä perustu pelkkään seksiin. Seksi muiden kanssa ei uhkaa liittoamme millään tavalla. En koe omistavani kumppanin kehoa tai seksuaalisuutta. Haluan vilpittömästi, että hän saa nauttia seksistä myös sellaisten asioiden osalta, joita minä en voi hänelle tarjota.

Avoin suhde tuo myös joskus lisää virtaa omaan makuuhuoneeseen. Se energisoi ja virkistää. Saamme uusia ideoita parisuhteen seksiin.  Avoin suhde sopii maailmankuvaamme. Kummankaan ei ole tarvinnut tehdä kompromissia, vaan olemme ajatusmaailmaltamme hyvin samanlaisia. Haluamme molemmat aidosti vapaan suhteen ja silti olemme sitoutuneet toisiimme.

Avoin suhde auttaa pitämään itsestä huolta. En unohdu kotiäidin rooliin, vaan pidän kehostani ja hyvinvoinnistani huolta muistaen, että olen aikuinen, seksuaalinen ihminen. On ihanaa kokea olevansa haluttu ja saada ilmaista itseään seksuaalisesti. Avoin suhde voi vahvistaa itsetuntoa ja positiivista minäkuvaa.

Vaikka omassa parisuhteessani meillä on käytännössä hyvin harvakseltaan seksiä muiden kanssa, on suhteen avoimuus jo itsessään tietynlainen tapa olla maailmassa. Meidän ei tarvitse sulkea itsestämme mitään puolta kokonaan pois tai vaientaa itseämme. Flirttailusta ei ainakaan tarvitse kokea minkäänlaista syyllisyyttä. Miksi kokisin?

Mitä minun tulee ottaa huomioon, kun sovimme avoimesta suhteesta?

Haluavatko molemmat avoimen suhteen, vai kokeeko toinen olevansa painostettu? Avoin suhde ei tule toimimaan, mikäli ette molemmat ole aidosti sen kannalla.

Kun itse otin avoimen suhteen puheeksi kumppanini kanssa, olimme tapailleet vasta hetken ja alkoi näyttää siltä, että suhde on vakava. Kysyin, mitä mieltä kumppani on sellaisesta ja kerroin sitten, että minulle tämä tuntuu hyvin luontevalta tavalta elää. Keskustelimme siitä, millainen käsitys meillä on avoimen suhteen merkityksestä. Tein virheitä tässä keskustelussa:

Kun kumppani jäi miettimään jotakin enkä saanut suoraan hyväksyvää tai myöntävää vastausta, aloin puskea asiaani eteenpäin. On helppo mennä sille uralle, että alkaa myydä asiaa kumppanille turhan lujaa. Tätä jouduin itse pyytämään anteeksi, kun huomasin tunkevani asiaa esille liian kovalla vauhdilla. Anna kumppanille tilaa miettiä, mitä hän oikeasti itse tuntee ja haluaa. Muuten edessä on ongelmia ennemmin tai myöhemmin.

Ketään ei voi kiusata tai painostaa suostumaan seksuaalisesti johonkin, mitä ei harkiten tiedä itse haluavansa. Jos toiselle avoin suhde ei sovi, se on hyväksyttävä. Mieti silloin, haluatko olla kumppanisi kanssa koska hän on hän, vai onko avoin suhde sellainen asia, josta et itse suostu tinkimään.

Kaikki argumentit, jotka kiusaavat toisen myöntymään, ovat väkivaltaisia. Näihin kuuluvat esimerkiksi erolla uhkaaminen, syyttäminen vanhanaikaisuudesta tai huonosta itsetunnosta sekä vihjaaminen tulevaan pettämiseen.

Itse ajattelen kokemusteni ja alan ammatillisen koulutukseni perusteella, että mikäli kumppanisi esittää sinulle tällaisia argumentteja, hälytyskellojen pitäisi soida ja sinun harkita jopa parisuhteen päättämistä. Seksuaalinen painostus ei kuulu terveeseen parisuhteeseen.

Keskustelu avoimesta suhteesta on intiimillä alueella: se koskettaa muun muassa ihmisen seksuaalisuutta, arvokkuudentunnetta ja läheisyyden tarvetta. On tärkeää ymmärtää, että se, haluaako joku avoimen suhteen vai ei, ei ole yksioikoinen asia. Emme voi tehdä päätelmiä toisesta sen perusteella, miten hän tähän asiaan vilpittömästi suhtautuu. Avoin suhde ei ole asia, jossa joku on oikeassa ja joku toinen väärässä. Sama koskee myös monogamiaa.

Mitä haluatte tehdä?

On sovittava, millaisia asioita saa muiden kanssa tehdä ja miten. Saako olla anaaliseksiä? Entä suuseksiä? Saako toteuttaa bdsm-fantasioita muiden kanssa? Entä kerrotaanko muille seksikumppaneille, että ollaan avoimessa liitossa vai ei?

Olen itse sopinut kumppanini kanssa, että kaikkea saa tehdä, kun se on molemmille osapuolille nautinnollista. Saa olla sekä miesten että naisten kanssa. Myös ryhmäseksi on sallittu. Erilaisia fantasioita saa toteuttaa ja myös suojattu anaaliseksi on sallittua.

Kuten sanottu, suojautumisesta olemme erittäin tarkkoja ja joskus tämä vaatimus estää jotakin tapahtumasta. Se on molemmille ok, koska taudeilta suojautuminen on meille tärkeämpää kuin yksittäiset seksitilanteet. Kerromme myös seksikumppaneille, että olemme avoimessa liitossa.

Arvostamme rehellisyyttä ja kertomalla tilanteen teemme myös seksikumppaneille selväksi, että kyse on seksistä, ei mahdollisesta parisuhteesta. Siten pyrimme välttämään kenenkään loukkaamista tai ihmissuhdedraamaa. Meillä on lapsia ja elämme ihan tavallista lapsiperheen arkea. Senkin takia haluamme kaiken olevan osapuolille avointa.

Miten asioista puhutaan kotona?

Kerrotaanko etukäteen, kun halutaan tehdä jotakin jonkun muun kanssa, kysytäänkö lupa? Vai tehdäänkö ja kerrotaan jälkeenpäin? Vai sovitteko mieluummin, että asia on kerran keskusteltu, ja siitä ei tarvitse puhua sen enempää, ellei sopimukseen haluta muutosta tai sitä ole rikottu?

Joku haluaa tietää etukäteen, joku seuraavana päivänä. Joku mieluusti juttelee joskus lasillisen ääressä mitä on viime aikoina ehkä tapahtunut muiden kanssa, jotta pysyy kartalla. Joku taas ei kaipaa mitään tietoa kumppanin suhteista.

Ovatko suhteet anonyymejä vai haluaako kumppani tietää, keitä he ovat?

Tämä on tärkeä kysymys kolmansien osapuolien kannalta. Heidän tulisi tietää, jäävätkö he nimettömäksi seksiseuraksi vai tuleeko heidän nimensä tai jopa kuvansa kumppanin tietoon.

Jokaisella osapuolella tulee olla mahdollisimman paljon tietoa, jonka perusteella he voivat päättää, mitä haluavat tehdä. Kolmatta osapuolta voi huolettaa, jos avoin suhteenne ei olekaan ihan yhteinen valinta tai on riski, että häntä kohtaan osoitetaan vihamielisyyttä. Jos asutte samassa kaupungissa ja kuljette kadulla vastaan, tervehditäänkö? Tietävätkö kaikki, kuka on kyseessä vai eivät? Avoin suhde toimii vain, kun tällainenkin asia on sovittu kaikkia asianosaisia tyydyttävällä tavalla.

Mistä löydän/löydämme seksikumppaneita?

Useimmiten pariskunta haluaa, että suhteet muihin ovat lyhyitä, eli ollaan vain kerran tai enintään kahdesti saman henkilön kanssa. Siten vältetään tunnesuhteen kehittyminen. Tällaisessa tapauksessa ehdottomasti paras tapa hankkia seuraa ovat netin seksideittisivustot. Tehokkaimpia ovat Victoria Milan, SexPartner ja Seksitohtori. Itse olen löytänyt seuraa myös Tinderistä.

Victoria Milan logo

Victoria Milan – Suomen laadukkain

Victoria Milan on ns. pettämissivusto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa sivuston käyttäjistä elää normaalissa parisuhteessa, mutta etsii itselleen parisuhteen ulkopuolista seksiseuraa.

Merkittävä osa sivuston käyttäjistä on kuitenkin sinkkuja, jotka eivät etsi seuraa pettämismielessä, ja kyllä mukaan mahtuu myös ihmisiä, jotka elävät avoimessa suhteessa.

Sivusto erottuu muista samantyyppisistä sivustoista siinä, että miten laadukas ja käyttäjäystävällinen se on. Sivuston tietoturva on todella korkealla tasolla ja sivusto jopa neuvoo käyttäjää, jotta tämän henkilöllisyys pysyisi salassa kaikissa tilanteissa. Sivusto on maksullinen, mutta erittäin suosittu, koska kaikki sivuston käyttäjät ovat tosissaan etsimässä itselleen seuraa ja siksi seksiseuran löytäminen on varsin helppoa.

Tutustu Victoria Milaniin tästä >>

SexPartner-logo

SexPartner.fi – Suomen suosituin

SexPartner.fi on varmasti useimmille suomalaisille tuttu. Se on kävijämäärältään Suomen suurin ja suosituin seksideittipalvelu.

Tarjolla on todella paljon erilaista seuraa aivan kaikenlaisiin tarpeisiin. Löytyy ”normaaleja” kahden ihmisen välisiä seksideittejä, kolmen kimppoja, flirttailuseuraa tai vaikka BDSM-seuraa. Tarjolla on kaikkea kaikille!

Parasta tässä sivustossa on se, että pystyt ilmaiseksi testaamaan sen käyttöä!

Tutustu SexPartner.fi sivustoon ilmaiseksi tästä >>

Seksitohtori logo

Seksitohtori.fi – käyttää tekoälyä

Seksitohtori.fi on uusi ja vuoden 2016 suosituin seksideittisivusto. Se eroaa muista seksideittipalveluista siinä, että se hyödyntää tekoälyä. Kun kerrot Seksitohtorille, että minkälaista seuraa olet etsimässä, missä ja minkälainen itse olet, antaa se sinulle diagnoosin.

Diagnoosi käytännössä tarkoittaa sinulle parhaiten sopivaa sivustoa. Seksitohtori.fi on kytköksissä kymmeniin erilaisiin seksideittisivustoihin, joiden joukosta se ehdottaa juuri sinulle parhaiten sopivaa, kunhan vain saa sinulta kriteerit sivuston valintaan.

Tekoäly toimii sen verran hyvin, että Seksitohtori.fi oli ylivoimaisesti vuoden 2016 suosituin seksideittipalvelu ja jatkaa voittokulkuaan edelleen.

Testaa Seksitohtoria ilmaiseksi tästä >>

Miten netin seksideittipalvelut toimivat?

Voit luoda käyttäjäprofiilin, jossa ilmaiset suoraan, millaiseen tilanteeseen etsit seuraa. Nettideittisivujen kautta seuran hankkiminen on kätevää ja kaikille on alusta pitäen selvää, millä mielellä ollaan liikkeellä. Kun toivotte, että seksikumppanit ovat etäisiä normaalielämästänne, netin kautta on helppo löytää seksikumppaneita vaikka naapurikaupungista.

Nettideitit pelastavat myös tilanteet, joissa joku tuttu voisi nähdä, että et ole oman kumppanisi seurassa ja siitä seuraa kyselyitä, joihin ette halua vastata. Nettisivulla ei myöskään ole pakko esiintyä omalla nimellä, vaan voit toimia nimimerkin takaa. Sekin on hyvä suoja mahdollisia tuttuja ajatelleen, joiden ette halua tietävän avoimesta suhteestanne.

Mikäli täysi satunnaisuus tuntuu vieraalta, voivat seksikumppanit olla tutumpia henkilöitä, ehkä jopa ystäviä, joiden kanssa voidaan joskus tehdä muutakin. Tässä on aina riski siihen, että suhde kehittyy joksikin muuksi kuin pelkäksi seksisuhteeksi.

Joku voi haluta satunnaista seksiä, mutta kammoksua täysin irrallisia seksitilanteita ventovieraiden kanssa. Silloin täytyy miettiä, mikä olisi tyydyttävä ratkaisu molemmille.

Omassa liitossani kumppani etsii seuraa nettideittisivustoilta. Se onkin tosi nopeaa ja tehokasta ja pitää asiat yksinkertaisina. Minä sen sijaan lähestyn asiaa eri kulmasta ja haluan tuntea seksikumppanini vähän paremmin ennen kuin teen mitään heidän kanssaan. Voin myös olla useita kertoja saman henkilön kanssa, jos homma toimii hyvin.

Esimerkiksi bdsm-jutuissa auttaa paljon, kun saadaan vähän tutustua ja jutella kunnolla siitä, mitä sängyssä tehdään, ennen kuin siirrytään tekoihin. Tämä vaatii hyvää huolenpitoa siitä, että olen itse skarppina tunnesiteen syntymisessä. Minun täytyy olla rehellinen itselleni siitä, jos alkaa kehittyä lämpimämpi ihmissuhde seksikumppaniin. Silloin tämä suhde lopetetaan kylmän viileästi. Voin kertoa puolisolleni, että tämä suhde loppui, koska aloin ihastua. Kumppanini taas ei tähän mennessä ole ollut pitempään yhden henkilön kanssa. Jos sellainen tilanne tulee vastaan, toivottavasti puhumme asiasta samoin kuin toisinkin päin.

Sata kysymystä avoimesta suhteesta

Kysymyksiä tuntuu helposti olevan ainakin sata, kun toimivan avoimen suhteen purkaa palasiin. Kovin moneen kysymykseen tarttuminen on kuitenkin turvallista siksi, että ihmiset ovat yksilöinä ja parisuhteissa hyvin eri vaiheissa ja eri tasoilla. Jotta voisi varmistua siitä, että ketään ei käytetä hyväksi tai vahingoiteta kipeällä alueella, seksuaalisella tasolla, mahdollisimman moni asia kannattaa ottaa huomioon.

Jotkut kysymykset tuntuvat typeriltä tai itsestään selviltä. Mutta onko sinulle itsestään selvä asia välttämättä kumppanille itsestään selvä? Tai jollekulle toiselle? Tuskin. On itse asiassa melko harvinaista, että parisuhteessa on edes 30 vuoden avioliittovuoden aikana keskusteltu kertaakaan siitä, mitä saa tai ei saa tehdä, vaikka yksilöiden käsitykset pettämisestä vaihtelevat todella paljon.

Yksi syy moneen suruun, luottamuksen menettämiseen ja jopa eroon on se, että kumppaneilla on ollut oletuksia siitä, kuinka toimitaan, mutta asioista ei ole koskaan puhuttu yhdessä ja sovittu pelisäännöistä. Vaikka ei kaipaisi avointa suhdetta, vaan kahdenkeskistä monogamista liittoa, sama keskustelu pitäisi käydä jo parisuhteen alussa.

ELI:

 • Sopikaa, millaisia seksisuhteita kummallakin saa olla
 • Nettideittisivut ovat käteviä lyhyisiin seksisuhteisiin
 • Useammin kuin kerran saman henkilön kanssa ollessa täytyy tarkkailla tunnesuhteen kehittymistä
 • Kertokaa seksikumppaneille, että kyse on avoimesta suhteesta
 • Sopikaa, miten muista suhteista puhutaan. Kerrotaanko etukäteen vai jälkeenpäin, jaetaanko kumppanille tarkempia tietoja seksin sisällöstä vai ei.

Ehkäisy – Miten raskauden ja sukupuolitautien ehkäisystä huolehditaan?

Onko meillä sama käsitys siitä, milloin käytetään kondomia uuden kumppanin kanssa? Hämmästyisitte, jos kertoisin, kuinka moni ei ole koskaan erikseen miettinyt ehkäisyasioita kunnolla, tai ole koskaan puhunut siitä kumppaninsa kanssa.

Molemmat voivat kuvitella huolehtivansa ehkäisystä hyvin, vaikka kyseessä on kaksi kovin erilaista tapaa. Jollekin on päivänselvää, että suuseksissä käytetään kondomia – sekä naiselle että miehelle annettavassa suuseksissä -, kun taas jollekin on aivan uusi asia, että suuseksissä voivat tarttua monet sukupuolitaudit: hiv, tippuri, kondylooma, klamydia ja herpes. Mitään näistä et varmasti halua itsellesi tai ainakaan omalle kumppanillesi. Kunnioitus, arvostus ja luottamus ovat avoimen parisuhteen ytimessä. Se tarkoittaa, että ehkäisystä huolehditaan niin kuin aikuiset eli osaavasti.

Yhdynnän tautiriskit ovat useimmille tuttuja. Taudit tarttuvat limakalvojen välityksellä. Samoin peppuseksi ja suuseksi niin miehellä kuin naisellakin ovat tauteja levittäviä. Vaikka pariskunta tietäisi olevansa puhtaaksi testattu, täytyy kolmansien osapuolien kanssa olla kondomi suuseksissä puolin ja toisin.

Mikäli suuseksiä antavan osapuolen nielussa on oireeton sukupuolitauti, kuten tippuri tai klamydia, tauti voi tarttua suojaamattomassa suuseksissä. Useimmiten tartunnan saa henkilöltä, jonka nielussa on oireeton sukupuolitauti eikä kantaja ole tästä itse tietoinen. Seksitaudit (klamydia, tippuri, kuppa, kondylooma) tarttuvat molemmille osapuolille suuseksissä, kun taas hepatiitti B tai hi-virus tarttuvat suojaamattomassa suuseksissä sille osapuolelle, joka saa suuhunsa siemennestettä tai emätineritettä.

Kannattaa muistaa, että sukupuolitautitesteissä otetaan yleensä testin vain genitaalialueelta, ellei erikseen itse pyydä ottamaan näytettä myös nielusta. Jos seksikumppani kertoo käyneensä testeissä, voit kysyä, onko nielu testattu myös. Jos joku tästä suuttuu tai ei suostu suojautumaan, kannattaa ehkä harkita toista seksikumppania. Jos hän ei halua kondomia suuseksissä sinun kanssasi, ei hän luultavasti ole sitä muidenkaan kanssa halunnut. Something to think about.

Esimerkki: parisuhteessa ovat useita vuosia yhdessä olleet mies ja nainen. Nainen ei käytä eikä halua käyttää hormoniehkäisyä. Mies on steriloitu eikä lisääntymisriskiä tässä suhteessa ole. Parisuhteen sisällä käytössä ei ole kondomia, koska molemmat on testattu kaikkien tautien, myös hivin, osalta puhtaiksi. Sovitaan, että muiden kanssa täytyy käyttää kondomia aina yhdynnässä, anaaliseksissä ja suuseksissä. Jos tätä sopimusta syystä tai toisesta rikkoo, asiasta täytyy kertoa heti kumppanille. Mikäli kolmas osapuoli ei ole suostuvainen kondomin käyttöön, hänen kanssaan ei harrasteta seksiä.

Esimerkki: mies ja nainen ovat avioliitossa parin vuoden ajalta. Naisella on ehkäisypillerit käytössä. Parisuhteessa ei käytetä kondomia, koska raskaus ehkäistään pillereillä ja tautiriskiä ei ole, kun molemmat on testattu puhtaiksi kaikkien tautien osalta. Sovitaan, että kolmansien osapuolien kanssa saa tehdä kaikkea muuta paitsi yhdyntää. Suu- ja anaaliseksissä on käytettävä aina kondomia.

EHKÄISYN MUISTISÄÄNNÖT:

 • Sivusuhteissa tulee aina käyttää kondomia, myös suuseksissä
 • Seksitaudit tarttuvat yhdynnässä, suuseksissä ja peppuseksissä molemmille osapuolille
 • Hi-virus ja hepatiitti B tarttuvat suuseksissä vain sille osapuolelle, jonka suuhun joutuu emätineritettä tai siemennestettä. Muista, että siemennestettä joutuu suuhun myös ennen siemensyöksyä, joten käytä kondomia koko suuseksin ajan
 • Sukupuolitautien itämisaika on 2-3 viikkoa. Älä juokse testeihin heti suojaamattoman seksin jälkeen vaan odota muutama viikko, jotta testin tulos on luotettava. HIV-testiin mennään, kun kolme kuukautta riskitilanteesta on kulunut.

Entäs ne muut? Eli  julkisuus.

Hoidetaanko muut suhteet piilossa yleisiltä paikoilta eli kukaan tuttu ei voi nähdä kumppanin pokailevan jotakuta baarissa. Kuinka avoimesti kerromme sopimuksestamme? Moni valitsee salailun eli sen, että parisuhteen ulkopuoliset jutut hoidetaan diskreetisti. Mutta sopii joillekin sekin, että asian kanssa ollaan ihan sinut julkisella paikallakin.

Asia vaatii harkintaa, sillä avoimiin suhteisiin suhtaudutaan usein hyvin kielteisesti ja mielikuvat niistä ovat melko mielikuvituksellisia. Haluatteko selitellä koko ajan muille sopimustanne tai korjata ikäviä väärinkäsityksiä?

Kun sovitaan avoimesta suhteesta, eikö silloin saa tehdä mitä itse huvittaa?

Ei saa. Tässä onkin ehkä yksi kipupiste avoimissa suhteissa. On väärä käsitys, että suhteen avaaminen tarkoittaisi sitä, että sitten kaikki käy. Päinvastoin, kaikesta on sovittava.

Jos esimerkiksi naiskumppanisi ei hyväksy sitä, että olet välillä toisen miehen kanssa seksuaalisesti, se täytyy hyväksyä. Kukaan ei voi vaatia toiselta, että voi tehdä mitä tahansa, jos se kumppanista tuntuu pahalta. On hyvä myös erikseen sopia siitä, että kumpikaan ei tee missään tilanteessa mitään laitonta, kuten harrasta seksiä alaikäisen (tai alle suojaikärajan olevan henkilön) kanssa.

Omassa avoimessa suhteessani seksi mitä tahansa sukupuolta olevan henkilön kanssa on ok. Kondomin käytöstä olemme hyvin tarkkoja ja olemme sopineet myös siitä, että alle kaksikymmenvuotiaiden kanssa ei kumpikaan aloita minkäänlaista suhdetta.

Ei ole ollenkaan huono idea tehdä sopimusta avoimesta suhteesta kirjallisesti. Koska sovittavia asioita on monia ja ihmisen muisti on oikukas, vältytään monelta epäselvyydeltä tai jopa riidalta sopimalla asioista kirjallisesti. Jotkut eivät tätä tarvitse, mutta mieti, olisiko teidän suhteellenne hyväksi laittaa mustaa valkoiselle.

Meillä ei ole kirjallista sopimusta. Olemme hyvin puheliaita ja keskustelevia ja menemme muutenkin aika pikkutarkoiksi ja analyyttisiksi jutellessamme. Voimme hyvin vapaasti ottaa asioita esille ja antaa tilanteiden elää, joten jos haluamme muutosta sopimaamme tai jokin alkaa vaivata, tiedämme, että siitä sanotaan hyvin nopeasti. Meille ei tule isompaa kinaa siitä, mitä on sovittu. Siksi meillä ei ole ollut tarvetta kirjoittaa asioita ylös.

SOVI VÄHINTÄÄN NÄISTÄ:

 • Mitä saa tehdä muiden kanssa
 • Miten suojaudutaan seksitaudeilta ja mahdolliselta raskaudelta
 • Millaisia suhteita saa olla eli tavataanko vain kerran vai useammin. Saako olla muutakin kuin seksiä, esimerkiksi istua viinilasillisella ennen tai jälkeen seksin.
 • Kerrotaanko seksisuhteista/tilanteista etukäteen vai vasta jälkeenpäin

 Onko avoin suhde parempi kuin monogamia?

Ei. Ja on. Se riippuu sinusta, kumppanistasi ja parisuhteestanne. Eri asiat ovat luontevia ja mieluisia eri ihmisille.

Täysin rehellinen mielipiteeni on, että jotkut tarvitsevat monogamisen suhteen ja nauttivat siitä, kun taas joillekin monogamia tuottaa ahdistusta ja avoin suhde toimii paljon paremmin. Emme voi ikinä ottaa kantaa muiden elämäntapavalintoihin, ellemme kuule toisen kertovan tai näe selvästi, että hän itse kärsii siitä.

Yksi perustelu avoimelle suhteelle on, että monogamisessa suhteessa esiintyy runsaasti pettämistä sekä miesten että naisten osalta, niin hetero- kuin muissakin suhteissa. Tämän argumentin peruste on siinä, että kun muiden kanssa ollaan joka tapauksessa, on parempi että se on rehellistä eikä salassa.

Suoraan sanoen tämä argumentti on kehno. Pettämisellä ja avoimella suhteella on hämmästyttävän vähän yhteistä!  Avoin suhde ei ole laillistettua pettämistä eikä pettäminen ole avoimen suhteen toteuttamista toisen tietämättä.

Pettäminen on jo sananmukaisesti luottamuksen pettämistä. Pettäminen juontaa sanasta petos, joka liittyy sopimuksen ja/tai luottamuksen pettämiseen. On siis sovittu yhtä, mutta tehdäänkin toista. Avoimessa suhteessa sen sijaan sovitaan yhdessä siitä, mitkä ovat rajat ja niitä noudatetaan molemmin puolin.

Voiko avoimessa suhteessa siis olla pettämistä?

Kyllä voi. Jos kumppani tekee jotakin, mistä ei ole sovittu ja ylittää yhdessä sovitut rajat, hän pettää kumppaninsa luottamuksen. Avoin suhde ei suojele pettämiseltä tai aiheuta sitä, kuten ei monogamiakaan.

Pettämisessä on aina kyse siitä, että kumppani toimii yhteistä sopimusta vastaan. Luottamuksen rikkominen onkin syy, miksi pettämisestä on usein vaikeaa selvitä ja usein pettämisen selviäminen johtaa parisuhteen päättymiseen. Näin on sekä monogamisissa että avoimissa suhteissa. Toki avoimessa suhteessa sovitun rajan ylittämisestä ei ehkä jää niin helposti kiinni kuin yksiavioisessa suhteessa.

Milloin avoin suhde?

Kun molemmat haluatte sitä. Jos suhde on ollut monogaminen tähän asti, mieti rehellisesti, miksi ajatus avoimesta suhteesta herää juuri nyt. Onko parisuhteessa ongelmia, joita haluat pakoilla tai kaipaatko vain vipinää jäähtyneeseen seksielämään? Tai oletko ehkä ihastunut työkaveriin ja haluaisit luvan kanssa käydä vieraissa?

Parisuhteen kriisi tai ongelmallinen seksielämä ei korjaannu sillä, että suhde muutetaan avoimeksi. Avoimen suhteen perustan tulee aina olla hyvinvoiva parisuhde, ei kriisitilanne. Tämä on tärkeä ymmärtää. Jos avoimeen suhteeseen lähdetään hätäkeinona suhteen kriisin korjaamiseksi, ollaan hyvin nopeasti parisuhteen hautausmaalla.

Ole rehellinen siitä, miksi sinä ja kumppanisi tai toinen teistä kaipaa avointa suhdetta. Oikea syy nousee kuitenkin esiin jossain vaiheessa. Avoin suhde ei voi olla pakokeino parisuhteesta tai viedä paljon aikaa parisuhteelta tai perheeltä. Kun avoin suhde on vilpittömällä pohjalla, se toimii. Jos motiivit ovat muualla kuin aidossa elämäntavassa ja yhteisessä onnessa ja hyvinvoinnissa, koko parisuhteen ja loukkaamatta pysymisen ennuste on huono.

AVOIN SUHDE TOIMII, KUN:

 • Molemmat kumppanit haluavat avoimen suhteen
 • Säännöistä sovitaan selkeästi
 • Rikotuista säännöistä puhutaan avoimesti kumppanin kanssa
 • Suhteen avoimuus tuo nautintoa ja energiaa suhteeseen
 • Seksisuhteet eivät vie tilaa parisuhteelta tai perheeltä
5/5 - (6 votes)

You may also like